Sebesség mindenek felett

Címkék:

Mivel .ts fájljaink sokszor terjedelmes méretűek, ezért nem mindegy, hogy konvertálásukhoz mit is használunk. Az előző bejegyzésekből már kitűnt, hogy a HandBrake igen jó szoftver lenne a kezünkben, HA (és ezt sajnos nagy betűvel kell írnom) használná a számítógépünkben lévő videokártyák erejét. De nem, és a fejlesztők IRC csatornáját olvasgatva nem is lesz rá sok esélyünk. Azonban mivel a VLC-vel már sikerült normalizált .ts fájlt készítenünk, így ráeresztettem néhány GPU gyorsításban erős programot, hogy had lássam az eredményt.

Az estém nagy része azzal telt, hogy a letölthető kismillió konvertáló programból a nekem leginkább megfelelőket kiválasszam és megismerjem. A szempontok a következőek voltak: egyszerűen kezelhető programfelület és a GPU támogatás megléte. Az egyszerű kezelhetőség bizony sok program rákfenéje, kismillió beállítást tárnak elénk, ami biztosan remek egy hozzáértőnek, de a földi halandók zöme nem akarja a fejét törni pl. a CABAC opció jelentőségén. Végül három programot találtam megfelelőnek és használhatónak:

ImTOO Video Converter 6 (NVIDIA CUDA, ATI Stream GPU támogatás)
Cyberlink MediaEspresso 6.5 (Intel, NVIDIA CUDA, ATI Stream GPU támogatás)
BadaBoom 2.0 (Intel, NVIDIA CUDA GPU támogatás)

1. Mi az előnye a GPU használatának a programokban a CPU-val szemben?
A sebesség. Mivel filmjeinket jó, de inkább kiváló minőségben szeretnénk megnézni a korábban vásárolt 100 centiméteres tévénken, kénytelenek vagyunk viszonylag nagy felbontásban és megfelelően nagy bitsebességgel kódolni. Hogy ezek a számok pontosan melyek is, arra nem adható egzakt válasz, hiszen: ahány ház annyi szokás. De az biztos, hogy ha filmet töltünk le egy oldalról, akkor a fenti két szempont alapján már el tudjuk dönteni, hogy nézhető minőséget kapunk-e (egy 720x576-os, kb. 1500K-s kódolás már nem lehet rossz - az Alcor is hasonlóan rögzít). A nagy felbontás és adatsebesség párosa viszont igencsak leterheli a számítógépet, így míg egy processzorral (vagy ahogy sokan nevezik: szoftveresen) kódolt 25 perces film akár egy óráig is készülhet a gépünkön, ha GPU támogatás birtokában vagyunk, ez 3 percre is lecsökkenhet.

2. Mi szükséges a GPU támogatáshoz?
Először is a kódoló program tartalmazza az Intel, NVIDIA, vagy ATI GPU technológiák támogatását. Leggyakrabban a zöldek, vagyis az NVIDIA tulajdonosok nyerik ezt a versenyt, nincs mit tenni, keresni kell magunknak egy megfelelő programot. DE: bár a programokban szerepel az adott technológia támogatása, azért a dokumentációkban érdemes utánajárni, hogy pontosan melyik videokártya széria támogatott, nehogy meglepetés érjen minket. A notebook használók nincsenek elkényeztetve és ez még hatványozottabban igaz az ATI videokártyát birtoklókra, akiknek még a videokártya meghajtóprogramjuk telepítése mellett arra is figyelniük kell, hogy az AMD Media Codec Package (régebbi nevén Avivo) programot is a gépükre telepítsék.

Ha ATI videokártya tulajdonos vagy...
... az életed igen egyszerű és gondtalan lehet, hiszen a már fentebb említett AMD csomag telepítése után néhány egyszerű lépést követően villámgyorsan kódolhatsz nagy felbontású filmeket is.



 25 perces film HD minőségű, 3000K-s kódolása mindössze 5 percig tart


ImTOO Video Converter
Az indulók legbonyolultabb kezelőfelületét kapjuk majd meg, hiába próbál majd az elején kábítani minket, a .ts fájl használható kódolásához szükségünk lesz az Advanced beállításokra is, melyekből van bőven. Ennek ellenére egyszerűen használható gyors program ATI/NVIDIA és a legnagyobb kimeneti/bemeneti formátum támogatással. A kapott kép minősége nagyon jó, rengeteg beépített effekt, vágási lehetőség, stb. Hátránya, hogy pénzbe kerül.




Cyberlink MediaEspresso
A legprofibb felületű (és legnagyobb méretű) program, melynek gyártója a Cyberlink már régi motoros a szakmában. Nem is lehet benne csalódni, egyszerűen kezelhető felülete és fénysebességű kódolása bárkit meggyőz, hogy érdemes érte a pénztárnál hagyni a vaskos bankókat. Elsőre fel sem tűnik, hogy a program annyi mindent tud, hogy leírni is nehéz lenne, egy dolog azonban nem tetszett benne: a kimeneti formátumok között nem találtam az .mkv-t, pedig egyre többet használom én is, illetve hogy a memória étvágya bizony magas.




BadaBoom
Az én hibám, de tegnap hallottam róla először. Telepítése után percekig néztem a képernyőt és gondolkoztam az évszámon. Igazi fapados külsejű, kimondottan ronda program, de ha használjuk, akkor értjük meg igazán, hogy alkotója kifinomult ember lehet. A program minimális beállítási lehetőséget tár elénk ÉS csak .mp4-be konvertál. De teszi ezt kiválóan, a szabványok szerint és ráadásul számtalan kimeneti eszközt is bejelölhetünk (Apple TV, Samsung Galaxy Tab, stb.), amire szeretnénk optimalizálni. Annyira automata az egész, hogy szinte három kattintással elérjük a végcélt. Saját szemszögemből nézve, ha lenne több kimeneti formátum használnám, de ez a program nem erről szól. Negatívuma csak egy lehet: sajnos fizetős.



Végszóként: A fenti három program annyira különbözik egymástól küllemben és alkalmazhatóságban, hogy biztos vagyok benne, mindegyiknek lesz rajongótábora, mint ahogy már most is van, a lényeg, hogy a videokártya segítségével kódolási sebességünk a többszörösére nő.

1 megjegyzés:

  1. Emil írta...:

    Nekem Ati radeon 6770 kártyám van, de a Catalyst Control Centerben nem így néz ki a videó átalakításra szolgáló rész!
    http://img716.imageshack.us/img716/6338/asex.png

    Valaki Valami ötlet?

Megjegyzés küldése